Saturday, 26 November 2011

slurppppp~~~

memandangkan mulai hari ni aku terpaksa tinggal kat rumah sorang2 selama beberapa hari sebab semua family aku balik kampung so otak ni berpusing ligat kalah gasing. maknenye da tak boleh panggi gasing tu spinning top sebab sekarang da jadi bottom *ehhhh <==== apakah???? (o_0)''
untuk lunch tadi aku cume bedal nasi goreng yg mak aku buat time breakfast sebelum dorang balik kampung td. ingatkan dinner nak makan maggi je sebab tu paling senang nak masak tapi bila fikir balik aku bukannya sehari dua tinggal sorang. tak ke benak otak aku nanti makan maggi 3 kali sehari hoho

jadi bermulalah kisah kegigihan aku melangkah kaki ke carrefour time hujan lebat tadi
(terok btol timing aku nak keluar rumah) tapi demi dinner aku drive la jugak pergi sane dengan kelajuan macam penduduk kampung yg berusia lebih setengah abad drive. boleh agak la kan dorang drive slow mcm mane huhu

sampai je sane terus aim parking yang paling dekat dgn tempat berbumbung. tak rela la lencun nak masuk tempat shopping haha. pas amek troli struggle la jalan ala2 model kacukan dengan lantai licin sket tadi. dengan pantasnya aku pergi shelf untuk pasta pastu rembat pasta bowties. tak penah masak pasta ni so nak try la sbb nampak macam style pulak bentuk dia =P
pastu terus pergi kat shelf sos. haaa kat sini diri aku dilanda dilema besar kejap sebab tak sure nak beli sos ape. takde idea pasta ni paling sedap guna sos mane satu. so last-last aku amek sos cheese & herbs. <-- dengan fikiran nak try something yang tak penah masak jugak hoho

tetibe jugak la time tu terfikir perlu ke nak beli minyak zaitun sebab kat tv nampak macam best je masak gune minyak zaitun tapi...... memandangkan selera aku ni lain macam sket pastu aku ni jarang masak so nak beli macam2 nanti terbiar je takde orang gune so aku blah nak amek cheese cubes yang aku nak campur dalam salad italian yang aku nak buat sekali.

lepas tu aku dok pusing2 carik salad. kenapa la carrefour ni pelik sebab tak jual daun salad kan. aku tengok balik dalam troli, aku da amek tomato, bell pepper kaler merah dgn kuning, dengan brokoli. camnenya aku nak buat salad yang best kalo daun salad takde huhu. rupenya ada kat shelf dia kat tempat lain. mangkuk betol. kalau aku tak menyibuk berdiri kat depan shelf tu pura2 pilih cendawan butang sumpah aku tak perasan kat situ. menda la asing jauh sangat. time tu jugak la tetibe rambang mata tengok macam2 kat situ so aku amek jela white button mushroom dengan tomato ceri pastu sempat amek baby carrot pulak. (wajib hokey makan carrot untuk elakkan rabun) *bajet mata tak rabun kejap haha

sampai je rumah tepat pukul 6 so trus feeling2 masterchef kejap. set nak masak dalam masa sejam je sebab sikit je nak kena buat. so dengan mahirnya aku jerang air. perfect sangat kerja aku hohohohooooo
pastu nak rebus pasta tu siap skema giler ikut kat pek dia kene boil dalam 12 minit je. tapi lepas 12 minit tak lembut lagi pon. kang aku biar lama2 jadi bubur pulak pasta aku nanti *tetibe
nasib baik la sifat penyabar dan tak kenal erti putus asa membuatkan aku tak stop tengah jalan [memang tak la stop masak. tak makan pulak aku satgi >.<""]

ni la rupe pasta ni bila da masak btol2
style kan? haha

bila nak start masak sos dia tetibe terfikir yang menu aku ni takde protein pulak. sepantas petir aku pergi amek sosej dalam fridge pastu rendam dalam air nak kasi hilang beku cepat huhu. yela salad pon cuma sayur2 je. lain la kalau salad aku da tarok ayam sket ke ape ke.

italian salad yang aku siapkan
awal2 tadi walaupon da tak
italian sgt da haha

so aku start buat sos pasta. macam biasa la aku akan complicatedkan resipi yang sangat senang nak buat asalnya. sos tu pon hampir2 tak menjadi sebab aku tumis bawang merah dgn garlic lama sangat. tak pahit pulak sos tu nanti dengan bawang hangus huhu. nak cover bawang tu aku curahkan semua bahan2 lain (cendawan butang, bell pepper) dalam periuk tadi tu. kacau2 sikit terus simbah sos dari dalam tin tu masuk sume dalam periuk.

ni la rupa sos cheese and herbs yang aku buat
sedap giler aku masak =P

tapi lepas masak baru terfikir, aku masak banyak2 ni sape yang nak makan? aku sorang je kat rumah padahal. terpaksa la breakfast esok makan benda ni jugak. makan jela ape yang ada. apakan daya... nasib perantau.... aku hanya musafir di perjalanan... ok da start terpesong da. tak sabar nak try masak benda lain pulak lain kali hehehe

1 comment: